Saturday, June 14, 2008

Beware: Don't knock the pump nozzle after finish filling your petrol

I just received an email warning not to knock the nozzle after we have finished filling the expensive petrol. It is said that it might set up the fire. I feel the urge to share this info with all my readers as the petrol price is rising high recently, every drop of the petrol seems to be very precious. But be careful don't ever try to knock the pump nozzle, instead wait for the nozzle to drip for a while before pull out the nozzle.

Here's what the email says:
(apology as it is in Malay)

*******************

JANGAN KETUK NANTI TERBAKAR


Kalau kita ke stesen minyak, selalunya ada tanda arahan yang mengingatkan kita agar jangan menggunakan handphone, matikan enjin kereta dan jangan merokok kerana benda-benda ini amat bahaya....

Ada satu lagi perkara yang tidak diberikan amaran / larangan langsung sedangkan ianya tidak kurang mendatangkan bahaya. Selalunya apabila kita memasukkan nozel ke dalam muncung tangki kereta, kita akan menunggu sehingga habis minyak yang kita beli. Kebiasaannya juga apabila nozel hendak dikeluarkan, kita mengetuknya pada muncung tangki supaya titisan-titisan terakhir petrol masuk ke dalam tangki dan tidak tertumpah.

Tapi awas . Ambil perhatian bahawa nozel tersebut adalah besi, muncung tangki juga diperbuat dari besi. Sekiranya terdapat karat pada nozel dan muncung tangki pula bergerigi, kemungkinan bila kita mengetuknya api akan menyala ('spark').

Janganlah disebabkan tidak mahu rugi setitik dua petrol, kebakaran pula yang terjadi .


Dinasihatkan:

Jangan ketuk , tapi biarkan nozel tu lama sedikit untuk memastikan minyak telah berhenti mengalir.

No comments: